Третодивизионният Локомотив Мездра излезе с официална декларация до Зоналния съвет на Българския футболен съюз, написана от председателя на Управителния съвет Цанко Цанев. Тя е във връзка с ексцесиите, случили се по време на срещата от 3-ия кръг на Трета лига в гостуването на Пещера Галата, където се стигна до грозни сцени на терена.

"Уважаеми господа,

Управителният съвет, спортно-техническият щаб и привържениците на ОФК Локомотив - гр. Мездра изразяват своето дълбоко възмущение от ненормалната обстановка, създадена от страна на домакините преди, по време и след футболната среща от 3-ия кръг на първенството в Северозападната Трета лига между отборите на ФК Пещера - Галата и ОФК Локомотив - Мездра, състояла се на 21.08.2021 г.

През целия мач състезателите и феновете на клуба домакин провокираха нашите футболисти с поредица от неспортменски прояви - груби влизания, застрашаващи здравето на нашите футболисти, нецензурни вербални обиди и закани за саморазправа, целящи да всеят в тях страх. Стигна се дори до нахлуване на терена на привърженици на домакините в средата на първото полувреме, които потърсиха обяснения от главния съдия за негово отсъждане и до опит за побой от страна на озверели фенове на домакините над баща на наш играч и неговата сестра, които бяха на трибуните.

Все груби нарушения на реда и сигурността на стадиона, на които станаха свидетели и длъжностните лица, ангажирани с двубоя - съдийската бригада и дежурният делегат на БФС.

На почивката, притеснени сериозно за своето здраве и живот, нашите футболисти не искаха да излязат за второто полувреме, въпреки че водеха е резултата с 0:1. С огромни усилия от страна на спортно-техническото ръководство момчетата, сред които имаше и 16-годишен юноша, бяха убедени все пак да доиграят мача с предизвестен край.

Убедени сме, че подобни арогантни действия, болезнено познати ни от „мутренските времена“ през 90-те години на миналия век, са абсолютно недопустими по българските футболни терени през XXI век.

Като осъждаме остро тези прояви на безпардонно погазване на принципите на Етичния кодекс и на Хартата на поддръжниците, на коректното и спортсменско поведение, настояваме компетентните органи в Зоналния съвет на БФС - Велико Търново да наложат най-строги дисциплинарни наказания на клуба домакин на въпросната среща - ФК Пещера - Галата.

ОФК Локомотив - Мездра най-отговорно заявява, че такива отбори нямат място в системата на българския футбол!

Призоваваме останалите футболни клубове, участници в първенството на Северозападната Трета лига през спортно-състезателната 2021/2022 г., да подкрепят нашата декларация.

Същевременно имаме сериозни претенции към някои отсъждания на съдийската бригада в наш ущърб, които оказаха решаващо влияние върху крайния изход от двубоя. Като например за неотсъдена засада на противников състезател през второто полувреме, след което домакините получиха правото да изпълнят дузпа и отбелязваха втори гол, както и за отменен гол на наш футболист при резултат 2:1 поради несъществуваща засада. В тази връзка настояваме ресорните комисии към Зоналния съвет на БФС да изгледат внимателно видеозаписа на мача и да вземат отношение относно решенията на главния рефер и на неговите асистенти във въпросните ситуации."

23.08.2021 г.

С уважение: Цанко Цанев,

Председател на УС на ОФК Локомотив - гр. Мездра