Какво ни очаква след Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Килиан Мбапе? Нови футболни величия, разбира се. Кои са най-добрите футболни таланти в света, които вълнуват специалистите, ни показа Goal.com.

Изданието класира най-впечатляващите тийнейджъри (родени след 1 януари 2005 година), но ние ще насочим вниманието ви само към топ 3. Запомнете имената им, защото най-вероятно те ще бъдат наследниците на световните имена.

1. Ламин Ямал (Барселона)

Ламин Ямал може да е само на 16 години, но в академията на Барселона „Ла Масия“ името му се шепне от много време. Говори се, че школата на каталунците е направила привидно невъзможното и е създала достоен наследник на Лионел Меси.

Може да изглежда като хипербола да се предполага, че Ямал някога ще достигне нивото на световния шампион, но кой знае. Все пак подобни предположения са считани за богохулство в Барселона. От друга страна няма съмнение, че клубът е създал играч, който умее да вълнува феновете.

Лионел Меси засипа с похвали талант на Барселона

Списъкът със счупени рекорди на Ламин Ямал вече е забележителен. Той е най-младият играч, който някога е бил титуляр за Барселона, най-младият голмайстор в историята както на Барса, така и на Ла Лига, най-младият играч, който някога е бил титуляр в мач от Шампионската лига и едновременно най-младият играч и голмайстор в историята на испанския национален отбор.

Най-удобно му е да играе отдясно с по-силния си ляв крак, а това определено напомня на Меси. Разбира се, испанският клуб ще трябва да внимава с Ямал, тъй като прекомерното им разчитане на тийнейджъри през последните години доведе до проблеми с контузии на тези младежи. Но ако Ямал бъде използван правилно, тогава няма тийнейджър с по-голям потенциал никъде в световния футбол в момента, твърди Goal.com. Той е наистина специален талант, затова e посочен като най-добрият млад футболист в момента в света.

2. Ендрик (Палмейрас)

От появата на Неймар в Сантос не е имало такова вълнение, каквото предизвика Ендрик в Бразилия. Днес нападателят се смята за бъдеща суперзвезда. Представителите на Реал Мадрид също смятат по този начин, в противен случай нямаше да се съгласят да платят смразяващата освобождаваща клауза от 60 милиона евро (52 милиона паунд или 64 милиона долара) в договора на Ендрик през януари 2023 година.

17-годишният играч няма премине на стадион „Сантиаго Бернабеу“ до лятото на 2024 г., но вълнението сред феновете на мадридчани е осезаемо, особено след като видяха как Ендрик изстреля Палмейрас към титлата в Бразилия в края на 2023 г. След труден старт на кампанията, нападателят намери формата си по време на надпреварата и завърши сезона с 11 гола.

Английските грандове кръжат около бразилска звезда на Реал Мадрид

Най-младият футболист в историята на Палмейрас Ендрик кара защитниците да изглеждат глупави през по-голямата част от кратката си кариера. Той е в състояние да прескача бранителите с лекота, докато безпогрешната му способност за завършване на атаките означава, че вероятно ще изгради кариера като централен нападател.

Ендрик вече изигра два мача за националния отбор на Бразилия и е най-младият футболист в състава на Селесао след Роналдо.

3. Уорън Заир-Емери (ПСЖ)

Скоро ще живеем в свят, в който Килиан Мбапе вече няма да се състезава за Пари Сен Жермен и френските шампиони ще търсят талантливи играчи, които могат да ги поведат в нова ера на стадион „Парк де Пренс“. В лицето на Уорън Заир-Емери клубът разполага с дете-чудо, което може да стане лице на ПСЖ за следващото десетилетие, ако, разбира се, ПСЖ пожелае.

Френските шампиони нямат много добри резултати, когато става въпрос за местни тийнейджъри, но веднага щом Заир-Емери се появи в младежките първенства, той беше бързо изтеглен в първия отбор. Най-младият дебютант и голмайстор на ПСЖ получава шанс от Луис Енрике през сезона.

Дидие Дешан обяви групата на Франция

Със сигурност представянето на Заир-Емери в Шампионската лига опровергава липсата му на опит, като 18-годишният играч блесна на няколко пъти срещу някои от най-добрите полузащитници на континента. Най-младият френски играч, който някога е отбелязвал гол в турнира на богатите, вече успя да убеди Дидие Дешан да му даде възможност да се прояви и в националния тим на Франция през ноември, а Заир-Емери възнагради тази вяра в него, като отбеляза първия си гол.

Президентът на Франция "разлюби" Мбапе, вече има нов фаворит

Типично дефанзивен халф Заир-Емери е в състояние да диктува темпото на играта от дълбока позиция, като същевременно успява да излиза напред и да се включва в атаки. Способността му за ключови пасове, вече впечатли специалистите. Един от неговите най-големи фенове е Пеп Гуардиола, който се опита да го привлече в Манчестър Сити преди време.